Groepseducatie voor patiënten is bewezen effectief. Patiënten die hieraan deelnemen hebben meer kennis over hun aandoening en nemen meer regie over hun leven en gezondheid. Zorgverleners brengen meer tijd door met hun patiënten en krijgen zo meer inzicht in de leefsituatie, opvattingen over hun aandoening en psychosociale aspecten die daarbij komen kijken. Groepsbijeenkomsten kunnen zo de band tussen patiënt en zorgverlener in positieve zin veranderen en bijdragen aan het bevorderen van persoonsgerichte zorg. Veel patiënten waarderen ook het contact met andere ervaringsdeskundigen. Ook vinden ze de voorlichting over de chronische aandoening en het leven met een chronische aandoening prettig.
Besparen consulttijd
Door voorlichting en educatie in groepsverband te geven heeft de praktijkondersteuner tijdens het individuele consult minder tijd nodig. Dit kan tijd besparen omdat je in een groepsbijeenkomst ongeveer 8 tot 10 patiënten kunt zien. Wel kunnen groepsconsulten deels worden ingezet ter vervanging van individuele consulten in de keten diabetes.
Hoe organiseer je een groepsbijeenkomst in een huisartsenpraktijk?
Er komt in het begin nogal wat bij kijken, op organisatorisch en inhoudelijk gebied:
Hier vind je voorbeelden die je kunt gebruiken:
Aandachtspunten bij achterstandspopulaties
Meer informatie:
Wij ondersteunen bij het opzetten en organiseren van groepsbijeenkomsten. Bekijk bijvoorbeeld onze tools voor groepseducatie. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Mariëlle Wijmenga-Betten, diabetesverpleegkundige via Mariëlle Wijmenga.
Handige Links:
Ook vanuit de patiëntenverenigingen bestaan allerlei initiatieven om patiëntenvoorlichting te geven in de regio Friesland:
Wij hebben verschillende tools en scholingen voor persoonsgerichte zorg , waarmee je aan de slag kan. Benieuwd waar je praktijk staat op het gebied van zelfmanagement? Doe de Z-scan!
Deel je ervaringen met groepseducatie of andere vormen van persoonsgerichte zorg. Wij zijn benieuwd! Mail ons via info@ketenzorgfriesland.nl.