Persoonsgerichte zorg -Groepseducatie

Lees voor
Groepseducatie

Groepseducatie voor patiënten is bewezen effectief. Patiënten die hieraan deelnemen hebben meer kennis over hun aandoening en nemen meer regie over hun leven en gezondheid. Zorgverleners brengen meer tijd door met hun patiënten en krijgen zo meer inzicht in de leefsituatie, opvattingen over hun aandoening en psychosociale aspecten die daarbij komen kijken. Groepsbijeenkomsten kunnen zo de band tussen patiënt en zorgverlener in positieve zin veranderen en bijdragen aan het bevorderen van persoonsgerichte zorg. Veel patiënten waarderen ook het contact met andere ervaringsdeskundigen. Ook vinden ze de voorlichting over de chronische aandoening en het leven met een chronische aandoening prettig.

Besparen consulttijd
Door voorlichting en educatie in groepsverband te geven heeft de praktijkondersteuner tijdens het individuele consult minder tijd nodig. Dit kan tijd besparen omdat je in een groepsbijeenkomst ongeveer 8 tot 10 patiënten kunt zien. Wel kunnen groepsconsulten deels worden ingezet ter vervanging van individuele consulten in de keten diabetes.

Hoe organiseer je een groepsbijeenkomst in een huisartsenpraktijk?

Er komt in het begin nogal wat bij kijken, op organisatorisch en inhoudelijk gebied:

  • Voor wie: Groepsbijeenkomsten zijn erg geschikt voor patiënten met een chronische ziekte.
  • Voor wie niet: psychiatrische ziektebeelden, verstandelijke beperking, (groeps-)gedragsproblemen of een ernstige ziekte.
  • Welk moment: een juist moment bepalen blijft moeilijk, houdt voor ogen dat er wellicht de eerste keer geen grote opkomst zal zijn. Richt je op de mensen die er wél zijn.
  • Welk doel wil je bereiken:  Wat biedt meerwaarde voor de patiënten van je praktijk? Dit is van belang voor welke manier van een groepsbijeenkomst je gaat kiezen. Bepaal dit samen met jouw team. Het is efficiënter om één categorie patiënten te nemen, tijdens de bijeenkomst is sprake van dezelfde problematiek. Enige variatie in de groep stimuleert de uitwisseling van informatie tussen patiënten.
  • Samenwerking met ketenpartners: Om de bijeenkomsten voor patiënten laagdrempelig en herkenbaar te organiseren kan je samenwerken met zorgverleners uit de regio. Vraag bijvoorbeeld medewerking van de diëtist of fysiotherapeut waar je veel naartoe verwijst om een bijdrage te leveren aan de groepsvoorlichtingsbijeenkomst. Je kunt hier een overzicht van alle aangesloten zorgverleners en hun contactgegevens vinden.

    Hier  vind je voorbeelden die je kunt gebruiken:

    Aandachtspunten bij achterstandspopulaties

    • Ga er van uit dat het veel moeite kost om een eerste groep patiënten bij elkaar te krijgen. Een schriftelijk uitnodiging/bevestiging is onvoldoende. Nodig patiënten persoonlijk uit en bel geruime tijd en vlak voor elke bijeenkomst de patiënten op.
    • Denk aan de inzet van een tolk voor een persoonlijke benadering van patiënten die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Als een tolk noodzakelijk is, dan betekent dit dat de bijeenkomst meer tijd met zich mee zal brengen. Let op de taalvaardigheid en gebruik niet teveel medische taal.
    • Bepaal of familieleden welkom zijn (partner, kinderen, broers/zussen). Het kennisniveau en de zelfmanagementvaardigheden van familieleden kunnen medebepalend zijn in verbeteringen bij de patiënt. Aanwezigheid van een familielid kan daarentegen soms ook betekenen dat een patiënt zich minder vrij voelt om te spreken.
    • Let op de samenstelling van de patiëntengroep. Soms heeft men meer succes als er alleen een vrouwen- of mannengroep samengesteld wordt (tenzij een groep zelf anders aangeeft).
    • Patiënten die nauwelijks onderwijs hebben gevolgd zijn vaak niet bekend met het ‘klassikale’ karakter van bijeenkomsten. Houdt daarnaast rekening met een kort concentratievermogen van patiënten.

    Meer informatie:
    Wij ondersteunen bij het opzetten en organiseren van groepsbijeenkomsten. Bekijk bijvoorbeeld onze tools voor groepseducatie. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Mariëlle Wijmenga-Betten, diabetesverpleegkundige via Mariëlle Wijmenga

    Handige Links:

    Ook vanuit de patiëntenverenigingen bestaan allerlei initiatieven om patiëntenvoorlichting te geven in de regio Friesland:

    www.dvn.nl/wat-is-er-te-doen

    www.friesland.longfonds.nl/

    www.harteraad.nl/agenda/

     
    Tools en scholingen

    Wij hebben verschillende tools en scholingen voor persoonsgerichte zorg , waarmee je aan de slag kan. Benieuwd waar je praktijk staat op het gebied van zelfmanagement? Doe de Z-scan!

    Praktijkervaringen

    Deel je ervaringen met groepseducatie of andere vormen van persoonsgerichte zorg. Wij zijn benieuwd! Mail ons via info@ketenzorgfriesland.nl.