Wanneer het niet lukt om met niet-medicamenteuze behandeling een HbA1c van ≤ 53 mmol/mol te bereiken, start je met bloedglucoseverlagende medicatie. Let op: Leefstijladviezen blijven altijd de basis !
Maak onderscheid tussen:
De streefwaarden gelden voor beide stappenplannen.
Patiënten die al onder behandeling zijn
Handige links:
NHG standaard DM2 toelichting bij het stappenplan met zeer hoog risico
Er zijn afspraken over taakverdeling en samenwerking rondom insulinetherapie. De continuïteit en 24-uurs bereikbaarheid van zorgverleners moeten gegarandeerd zijn.
Het instellen op insuline is bij bijna alle huisartsenpraktijken een regulier onderdeel van de zorg:
Handige links:
(Bron: NHG standaard DM2)
Handige links:
Hoewel deze middelen een gunstig bijwerkingenprofiel hebben en de cardiovasculaire veiligheid voor een deel van de middelen op de korte en middellange termijn voldoende is aangetoond, is er nog enige onzekerheid over het optreden van bepaalde bijwerkingen (bijvoorbeeld pancreatitis, hartfalen) op de lange termijn.
Behandeling met een DPP4-remmer kan een alternatief zijn voor eenmaal daags insuline als:
Betrek bij de afweging ook factoren zoals mate van gewenste HbA1c-daling, BMI, leefstijl, therapietrouw, noodzaak tot zelfcontrole, contra-indicaties en veiligheid op langere termijn.
(Bron: NHG standaard DM2)
Oudere patiënten met diabetes (DM2) worden relatief vaak ‘overbehandeld’. Hierdoor kunnen, vanwege lage bloedsuikers, onnodige risico’s voor de patiënt ontstaan en onnodige kosten voor de gezondheidszorg. Met name patiënten met een cardiovasculaire aandoening hebben een hoger risico op ernstige complicaties. Uit: Huisarts en Wetenschap, maart 2017.
Handige link: