LDL, statines en rode gist rijst

Lees voor

LDL-streefwaarde bij DM2- en CVRM-patiënten
Uit onze praktijkbezoeken en indicatoren blijkt dat de LDL-streefwaarde bij een groot deel van de DM2- en CVRM-patiënten helaas nog niet wordt gehaald. Vooral LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Cholesterolverlagende therapie verlaagt het cardiovasculaire risico. Dit is met name aangetoond voor statines en, in mindere mate, voor andere lipidenverlagers (NHG richtlijn CVRM 2019).

De nieuwe richtlijn benadrukt dat het maatwerk blijft. Niet iedereen hoeft medicatie of heeft 1.8 mmol/l LDL als streefwaarde. Het is een gezamenlijke besluit tussen behandelaar en patiënt. De huisarts kan een rol hebben bij het vaststellen van de streefwaarde bij de individuele patiënt, nu is de POH vaak degene die de patiënt ziet.

Gebruik statines
In de praktijkbezoeken horen we vaak dat het lastig is patiënten te motiveren om statines te gebruiken. Dit komt o.a. door veel onduidelijke informatie in de media over de bijwerkingen van cholesteroltabletten. Maar misschien leggen wij als hulpverleners wel (onterecht) te veel nadruk op de bijwerkingen zoals spierpijn? In februari 2021 verscheen er in de British Medical Journal wederom een studie die bevestigde dat spierpijn door statines meer door ons brein komt dan door de cholesteroltablet.

Dr. Jan Westerink, internist vasculair-geneeskundige, heeft hierover een mooie presentatie gegeven tijdens de Diabetes Wereld Draait Door van Langerhans.  Er is nu ook een versie gemaakt voor patiënten die een goede indicatie hebben voor een statine, maar dit niet slikken. Deze staat op Youtube. De FMS heeft ook een duidelijk advies gepubliceerd:  Richtlijn FMS Statinegerelateerde bijwerkingen

Rode gist rijst wel of niet adviseren?
Door de term ‘natuurlijk’ bij rode gist rijst (RGR) denken veel patiënten een product zonder risico’s te gebruiken. RGR bevat echter monacoline K, dat chemisch identiek is aan lovastatine en mogelijk ook andere schadelijke stoffen, zoals citrinine, die bij de fermentatie van rijst tot rode gist rijst ontstaan.

Het gebruik van RGR is dus niet zonder meer veilig:

  • Er is onvoldoende bekend over de bijwerkingen van RGR.
  • Uit meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat het middel niet zonder bijwerkingen is.
  • Het lijkt ook beter te zijn om RGR niet te gebruiken tijden de zwangerschap.
  • Er kunnen interacties optreden met sterke CYP2A4-remmers.
  • Het geneesmiddelenagentschap in Duitsland heeft lovastatine als geneesmiddel geclassificeerd en vindt het niet veilig genoeg als zelfzorggeneesmiddel.

Lees meer hierover op: Geneesmiddelenbulletin 2017.